• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

A Füleki Városi Könyvtárban 2024-ben zajlik „A könyvtárba, nemcsak a könyvekért!" elnevezésű projekt megvalósítása, amelyet közforrásból a Szlovák Művészeti Alap támogatott 1700,00 euróval. A pfpu_logoályázat célja, hogy felélessze az olvasók érdeklődését a könyvtár iránt, és olyan érdekes kulturális és ismeretterjesztő programokat kínáljon, amelyek olvasásra és társadalmi eseményeken való részvételre ösztönzik őket. Bízunk benne, hogy a színes témaválasztéknak köszönhetően a tervezett rendezvénysorozat megszólít majd minden korosztályt. Erőfeszítéseink ellenére azt érzékeljük, hogy az olvasók száma fokozatosan csökken vagy stagnál, ami egyébként országos viszonylatban is tapasztalható. A projekt küldetése az, hogy lehetővé tegye szlovák és magyar nyelvű író-olvasó találkozók, előadások megszervezését és egyéb tevékenységek megvalósítását, amelyek értékes információkkal gazdagítanák az olvasókat a kultúra és a tudomány szakterületeit illetően. A rendezvénysorozat a népszerű regionális szerző, Szászi Zoltán új kiadványának bemutatásával vette kezdetét (február), majd márciusban az ismert írónővel, N. Džerengová Petrával találkozhattak két alkalommal a gyermekek és a felnőttek egyaránt. A továbbiakban egy régészeti előadáson vehettek részt az érdeklődők, mely során a Füleki Vármúzeum régésze az intézmény legújabb felfedezéséről, a 16. századi ezüst- és aranyérmékről nyújtott tájékoztatást. Az érmekincslelet 2023-ban, a galsi templomban végzett feltárások során került elő. A kincsről készült felvételeket a Városi Honismereti Múzeumban tekinthették meg a látogatók, „A múzeum legújabb gyűjteményi tárgyai“ című időszakos kiállítás keretén belül. Az intézmény következő vendége (május) Dr. phil. Verešová Veronika, a pozsonyi Keletkutató Intézet egyiptológusa lesz, aki a szlovákiai régészek Egyiptomban folytatott munkájáról mesél, érdeklődés esetén pedig szakkönyveket is tud ajánlani az adott témában. A jelenlévők az előadás után megtekinthetik a Szlovákiai régészek Egyiptomban című kiállítást, amelyen értékes leleteket láthatnak a hazai múzeumok egyiptomi gyűjteményeiből. A rendezvénysorozat a füleki Önkéntes Tűzoltószervezet történetéről szóló előadásssal folytatódik, mely egyesület 2024-ben ünnepli megalapításának 130. évfordulóját. A gyermekeknek és felnőtteknek is szóló bemutató (szeptember) az egyesület Füleken nyíló jubileumi kiállítására épül. Ősszel (október) Vámos Miklós, az ismert magyar író látogat el hozzánk, aki több nívós díjban is részesült, és legújabb könyveiről mesél majd az érdekldőknek. A Füleki Városi Könyvtár utolsó ez évi vendége Banáš Jozef lesz (november), a közismert szlovák író, aki szintén legújabb publikációit mutatja be az olvasóknak.
A projekt hozama egy színvonalas szlovák és magyar nyelvű rendezvénysorozat, amely különböző kulturális és tudományos területeken tevékenykedő szakemberekkel és személyiségekkel együttműködve valósul meg. Bízunk benne, hogy a gazdag és sokszínű programkínálat minden látogató és olvasó hasznára válik, azt eredményezve ezzel, hogy a könyvtár olyan hely legyen, ahová az emberek szívesen visszatérnek!
A projekt fő partnere a Szlovák Művészeti Alap.

A Vármúzeum részlegeként működő Füleki Városi Könyvtár már több éve bekapcsolódik különböző állami szintű és nemzetközi pályázatokba, amelyek elsősorban a könyvtári állomány bővítésére és megóvására, valamint az olvasóknak szóló művelődési rendezvények szervezésére irányulnak. A hazai pályázatokat illetően 2021-ben az intézmény a Szlovák Művészeti Alap 5.1.4 számú, a könyvtárak állománygyarapítására irányuló pályázatába kapcsolódott be.

Bővebben: Szlovák Művészeti Alap 2021–2022: 5.1.4 A könyvtárak állománygyarapítása – „A Füleki Városi...

A Vármúzeum részlegeként működő Füleki Városi Könyvtár már több éve bekapcsolódik különböző állami szintű és nemzetközi pályázatokba, amelyek elsősorban a könyvtári állomány bővítésére és megóvására, valamint az olvasóknak szóló művelődési rendezvények szervezésére irányulnak. 2020-ban az intézmény a hazai pályázatokból a Szlovák Művészeti Alap 5.1.4 – A könyvtárak állománygyarapítása, a nemzetközi pályázatokat illetően pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Kultúráért Felelős Államtitkárság Márai-program X. c. felhívásába kapcsolódott be.

Bővebben: Szlovák Művészeti Alap 2020–2021: 5.1.4 A könyvtárak állománygyarapítása – „A Füleki Városi...

Szlovák Művészeti Alap – 5.1.3 A könyvtárak állománygyarapítása

„A Füleki Városi Könyvtár állományának gyarapítása, különös hangsúlyt fektetve a diákoknak és a felnőtteknek szóló oktatási szakirodalomra“

A Vármúzeum részlegeként működő Füleki Városi Könyvtár már több éve bekapcsolódik különböző állami szintű és nemzetközi pályázatokba, amelyek elsősorban a könyvtári állomány bővítésére és megóvására, valamint az olvasóknak szóló művelődési rendezvények szervezésére irányulnak. 2018-ban az intézmény a hazai pályázatokon a Szlovák Művészeti Alap 5.1.3 – A könyvtárak állománygyarapítása, a nemzetközi pályázatokat illetően pedig a Magyarország Oktatási és Kulturális Minisztériumának Márai-program VIII. c. felhívásába kapcsolódott be. „A Füleki Városi Könyvtár állományának gyarapítása, különös hangsúlyt fektetve a diákoknak és a felnőtteknek szóló oktatási szakirodalomra“ c. pályázat célja az intézmény könyvtári állományának megújítása és bővítése.

Bővebben: „A Füleki Városi Könyvtár állományának gyarapítása, különös hangsúlyt fektetve a diákoknak és a...

 Szlovák Művészeti Alap – 5.1.2 Rendezvények és oktatási tevékenység

 „A könyvtárba nemcsak a tudásért!”

 2017 folyamán kerül megrendezésre a Füleki Városi Könyvtár „Könyvtárba nemcsak a tudásért!“ c. rendezvénysorozata, melyet a Szlovák Művészeti Alap 1500,00 euróval támogatott.                

Bővebben: „A könyvtárba nemcsak a tudásért!”

fpu

A Városi Könyvtár rendezvénysorozata

A Füleki Városi Könyvtár szeptember 22-én indítja „A fantasytól a toxikolóiáig“ című rendezvénysorozatát, melynek keretén belül, az olvasók előadások és könyvbemutatók gazdag kínálatából választhatnak.

Bővebben: „A fantasytól a toxikológiáig“

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.