• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

muzeumok_es_galeriak_ejszakaja_fuleken  

Május 13-án, az idei Múzeumok és Galériák Éjszakája keretén belül ismét lehetőség nyílik az érdeklődők számára a füleki vár és a Városi Honismereti Múzeum megtekintésére az éjszakai órákban. A program 18:00 órakor veszi kezdetét A fény országai című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat Jurašek Kamil eperjesi festő- és grafikusművész képeit mutatja be. Az alkotó klasszikus képzőművészeti technikákat alkalmaz, amelyeket folyamatosan kiegészíti a saját, egyedi technikájával. Ez a speciális módszer ugyanazt a képet sötétben egy másikra váltja át, ami két különböző képet eredményez. A megfestett képre egy másikat fest, amihez sötétben foszforeszkáló festéket használ, így új távlatokkal egészíti ki az adott kép üzenetét, feltárva ezzel az alkotás addig palástolt lehetőségeit. Kamil Jurašek 1996 óta minden évben egyéni és kollektív kiállításokon vesz részt számos, nem csupán európai országban.
Az alsó vár kazamatájában vetítéssel egybekötött előadásra kerül sor, melynek témája a szerző által alkalmazott képzőművészeti eljárás.
A várban a műsor a „Lássa, kedves öcsém – zo Slováka všecko vystane, ešte aj magyar költő“ című kiállítás megnyitójával folytatódik, amely Petőfi Sándor, a költőóriás és szabadságharcos születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat része, melynek keretében a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeum szécsényi Forgách–Lipthay Kastélymúzeumában, illetve a balassagyarmati Palóc Múzeumában is nyílt vagy nyílik tárlat. A füleki tematikailag a poéta szlovák származását, kapcsolatait a szlovák nemzeti mozgalom alakjaival a 19. században, a szlovák nemzethez és származásához való viszonyát, verseinek szlovák nyelvű fordításait, valamint a szlovák kultúrában és az oktatásban betöltött helyét dolgozza fel. Ezen felül ismerteti Petőfi Sándor füleki látogatásának körülményeit, s felidézi azt a korabeli miliőt, amelyet itt tartózkodása során tapasztalhatott.

A megnyitók után érdekes kultúrműsor várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A legkisebbek „A nevetés a legjobb gyógyszer“ című szlovák nyelvű előadást tekinthetik meg a Divadlo Zábavka társulat előadásában. Az est hangulatát a POKER helyi blues-rock zenekar koncertje tetőzi majd, a sötétedés után pedig a Tűzfészek Társulat zsonglőreinek LED show-ja világítja meg a középső várat. A 23:00 óráig tartó rendezvényre a belépés ingyenes. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! Kedvezőtlen időjárás esetén csak a kiállításmegnyitók valósulnak meg!
FVM

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.