• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

archeo_den

 

A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt az Európai Régészeti Napok alkalmából megrendezésre kerülő érdekes programra, amely 2024. június 15-én valósul meg a Városi Honismereti Múzeumban és a füleki várban. Mindenkit szeretettel várunk!

muzeumok_ejszakaja_2024

        Május 18-án, az idei Múzeumok és Galériák Éjszakája során ismét későesti vársétára és kiállításszemlére számíthatnak az érdeklődők a füleki várban és a Városi Honismereti Múzeumban. A rendezvény központi témája ezúttal Egyiptom lesz, melynek titokzatossága nemcsak a szakértőket, hanem a világ minden tájáról érkező utazókat is vonzza. A látogatókat Füleken három új kiállítás és jó néhány érdekesség várja, melyeknek köszönhetően lehetőségük lesz az egyiptomi történelem és kultúra egy-egy töredékének élményszerű megismerésére. Az esti program 17:30-kor kezdődik a „Szlovákiai régészek Egyiptomban“ című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat a kutatók munkáját mutatja be az adott országban, ahol jelenleg is zajlanak feltárások szlovákiai régészek közreműködésével. A kiállítás keretében értékes leletek tekinthetők majd meg a hazai múzeumok egyiptomi gyűjteményeiből. A megnyitót követően, 18:00 órától előadást tart Dr. phil. Verešová Veronika, a pozsonyi Keletkutató Intézet egyiptológusa „Élet és halál az óegyiptomi birodalom mezsgyéjén” címmel, szlovák nyelven. Az előadás, melyet közforrásból a Szlovák Művészeti Alap támogat, A könyvtárba, nemcsak a könyvekért! elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül valósul meg. A helytörténet kedvelőit 19:00 és 22:00 óra között a „Füleki zománcgyár – Kakaspörkölt“ című dokumentumfilm (nyelv: hu, felirat: sk) ismétlődő vetítése várja a városi múzeumban. A film rendezője Podhradská Lea, producere Kerekes Peter. A program a füleki vár területén is folytatódik, ahol a vállalkozó szellemű gyermekeket a várba való belépés előtt óránként ismétlődő pókvadászat várja 18:45-től a légvédelmi óvóhelyen. Később, 19:00 órától két kiállítás megnyitójára kerül sor a várban. A prágai Cseh Egyiptológiai Intézet "Tutanhamon sírjának felfedezése" című kiállítása, amely az alsó vár kazamatájában kap helyet, a híres ókori egyiptomi fáraó – Howard Carter régész által 100 évvel ezelőtt felfedezett – sírkamrájának rekonstrukcióját is bemutatja majd.

Bővebben: A 2024-es Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken

A várost ezentúl digitális városkalauz segítségével ismerhetik meg a látogatók. Az innovatív szolgáltatás lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék a település múltját, valamint régmúltbeli és jelenkori eseményekhez kötődő történeteit, mindezt három nyelvi változatban.

Erre az applikáció két lehetőséget kínál:

1. A vár 5 pontján, ahonnan kiváló kilátás nyílik a városra, információs táblákat helyeztünk el (a Bebek-torony kerengőjén délkeleti, délnyugati és nyugati irányban, a fellegvár keleti oldalán délnyugati irányban, illetve a vár legmagasabb, turisták által is látogatható pontján északi irányban). A táblákon szereplő QR-kódok beolvasásával elolvashatják vagy meghallgathatják a panorámában felbukkanó látványosság rövid bemutatását, melyet fotó- és videómelléklettel illusztráltunk.

2. Akik vágynak egy kis extra sétára, azok ellátogathatnak a látványosságokhoz, és közelről szemlélhetik meg őket. Ebben az applikációba épített navigálás funkció lesz segítségükre. A helyszíneken szintén elhelyeztünk QR-kódokkal ellátott információs táblákat, ezek mutatják, hogy jó helyen járnak. A kódok beolvasásával az adott történelmi emlékkel ismerkedhetnek meg, de az egyes helyszínek között az applikáción belül is könnyű az átjárás.

Igyekeztünk egy könnyen kezelhető és jól áttekinthető eszközt létrehozni a város látványosságainak bemutatására. Az alkalmazás használatakor szükséges bekapcsolni a mobiladat-használatot (internet), illetve a navigálás funkcióhoz a helymeghatározást.

digitalny_sprievodca

hangterapia_hangtalakkal

A Füleki Vármúzeum ismét szeretettel meghív minden érdeklődőt a Bencsik Erika által vezetett hangterápiára, amely 2024. április 12-én, 16:30 órától valósul meg a Füleki Városi Könyvtárban. A tibeti hangtálak keltette hullámok pozitívan befolyásolják a testi folyamatokat, regenerálják az idegrendszert, csökkentik a mindennapi stressz okozta feszültséget, serkentik immunrendszerünk működését, eltávolítják az energetikai blokkokat, valamint gyorsítják a regenerációs folyamatokat. Szeretettel várjuk a pihenni és relaxálni vágyókat az ingyenes rendezvényre! Aki nem tudott részt venni az előző találkozón, itt egy újabb lehetőség! A belépő az eseményre 4,50 €.

vystava_mimoza2

 

A Füleki Vármúzeum szeretettel meghívja a művészet kedvelőit és minden érdeklődőt Šuhajová Kristína helyi képzőművész Mimóza II című kiállításának megnyitójára, melyre 2024. március 14-én, 16.30 órakor kerül sor a Bebek-torony ötödik szintjén. A tárlat tematikailag a 2013-ban megrendezett kiállításra épül, és a szerző eddigi alkotásait mutatja be. Šuhajová Kristína divattervezést tanult a Zólyomi Művészeti Szakközépiskolában, ezt követően a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen, majd a nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetemen szerzett diplomát. Az utóbbi években elsősorban gyerekekkel foglalkozott, helyi és környékbeli általános iskolákban, valamint óvodában dolgozott pedagógusként. Jelenleg a Papréti Szlovák Tannyelvű Alapiskolában tanít. A képzőművész a saját környezetéből fakadó inspirációk színes, robbanásszerű egyvelegét veti vászonra. Munkáival az őt körülvevő eseményekre és egyénekre reagál, különféle kellemes és kellemetlen helyzeteket, illetve a benne nyomot hagyó, inspiráló impulzusokat dolgozza fel alkotásaiban. A paletta sokszínűségét kihasználva, dekorációs és street art elemeket jelenít meg. Technikailag a festést és a stencilezést ötvözi, amihez többnyire akrilt és spray festéket használ, majd az ábrázolást filctollal és tussal véglegesíti. A képeket gyakran különböző nyelvű, írott szöveg egészíti ki. Festményei nagyon dinamikusak, helyenként már-már gyermetegek, egyfajta morbid és sötét humor szövi át őket. Az alkotó több kiállítást is maga mögött tudhat.

Bővebben: Šuhajová Kristína Mimóza II című kiállításának megnyitója

zvukova_terapia_2

 

A Füleki Vármúzeum ismét szeretettel meghív minden érdeklődőt a Bencsik Erika által vezetett hangterápiára, amely 2024. március 8-án, 16:30 órától valósul meg a Füleki Városi Könyvtárban. A tibeti hangtálak keltette hullámok pozitívan befolyásolják a testi folyamatokat, regenerálják az idegrendszert, csökkentik a mindennapi stressz okozta feszültséget, serkentik immunrendszerünk működését, eltávolítják az energetikai blokkokat, valamint gyorsítják a regenerációs folyamatokat. Szeretettel várjuk a pihenni és relaxálni vágyókat az ingyenes rendezvényre! Aki nem tudott részt venni az előző találkozón, itt egy újabb lehetőség! A belépő az eseményre 4,50 €.

iro_olvaso_talalkozo

 

       A Füleki Vármúzeum szeretettel várja az irodalomkedvelőket a soron következő író-olvasó találkozóra, ahol a népszerű írónővel, Džerengová Petrával találkozhatnak az érdeklődők. A szlovák nyelven zajló eseményre 2024. március 7-én, 16.00 órakor kerül sor a Városi Könyvtárban. Az írónővel a helyi szlovák tannyelvű általános iskolák tanulói is beszélgethetnek a délelőtti órák folyamán. A szerző nemcsak női regényeket, hanem gyerekkönyveket is ír, a közelmúltban pedig a különleges ételeket kedvelők örülhettek, hiszen 2023-ban jelent meg legújabb kiadványa „Receptek a teraszról” (Recepty z terasky) címmel. Džerengová Petra leginkább szerzőként és a Károlyfalui Könyvtár (Karloveská knižnica) igazgatójaként ismert, de mindemellett szenvedélyes szakács, sportoló, a hidegvizes fürdőzés szerelmese és világutazó (eddig 60 országot járt be, ahonnan magával hozott néhány receptet is). Amennyiben szeretné megtudni, mi vezette a szerzőt az íráshoz, hogyan tudja többgyermekes anyaként összehangolni az életét a munkával, valamint ha hűséges olvasói közé tartozik, látogasson el a találkozóra, ahol az írónő nemcsak a könyveit mutatja be, hanem az érdeklődők kérdéseire is válaszol. Az esemény, melyet közforrásból a Szlovák Művészeti Alap támogat, A könyvtárba, nemcsak a könyvekért! elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül valósul meg. Mindenkit szeretettel várunk! A márciust a könyv hónapjaként tartjuk számon, ennek okán az intézmény munkatársai ezúttal kísérőprogrammal is készültek. Ugyanezen a napon, 14:00 órától 17:30-ig a könyvimádók örülhetnek egy újdonságnak, ugyanis első alkalommal kerül megrendezésre könyvvásár a könyvtár előterében.

Bővebben: Író-olvasó találkozó Džerengová Petrával és könyvvásár a Füleki Városi Könyvtárban

plagát_predstavenie_knihy


      A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden irodalomkedvelőt és érdeklődőt Szászi Zoltán „13 – Mesék, novellák, történetek” című legújabb könyvének bemutatójára, amely a pozsonyi Kalligram Kft. gondozásában jelent meg 2023-ban. A mű cselekménye nemcsak a jelenünkben és a régmúltban, hanem a távoli jövőben is játszódik. A történetek nagyon sokrétűek, valami azonban mégis összefogja őket: minden írás középpontjában a lélek áll. Az elfelejtett, az éppen ébredő, az önmagával szembenéző, a szerető, az újjászülető, a búcsúzó, vagy épp elröppenő lélek teszi ezeket a novellákat időtlenné és örök érvényűvé. „A félelmetes jövőképen, a bűnökön, boldogságokon, halálokon és esendőségeken is átüt a humor, a történelmi tragédiákban, a legfájdalmasabb helyzetekben is ott a költőiség, és a falak között, a város felett, a levegőben történetek és dallamfoszlányok keringenek.“ – így vélekedik az irományról Lovas Emőke, a kötet szerkesztője. A bravúros nyelven megírt kötet megjelenését a Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kulturális Alapja támogatta. Hogy élte túl Kispityu az atomtámadást, de minek? Hogyan találkozik Kisnagypityu reinkarnálódó lelke Dzsézivel? A macskák a világ urai? És miért kell minden pénteken táncolni menni? Ha szeretnének választ kapni ezekre és ehhez hasonló kérdésekre, valamint betekintést nyerni egy igazi olvasói csemegébe, ott a helyük az eseményen, melyre 2024. február 22-én, 16:30 órakor kerül sor a Füleki Városi Könyvtárban. A szerzővel Ardamica Zorán költő, szerkesztő, műfordító és zenész beszélget.

zvukova_terapia_kniznica

 

A Füleki Vármúzeum ismét szeretettel meghív minden érdeklődőt a Bencsik Erika által vezetett hangterápiára, amely 2024. február 16-án, 16:30 órától valósul meg a Füleki Városi Könyvtárban. A tibeti hangtálak keltette hullámok pozitívan befolyásolják a testi folyamatokat, regenerálják az idegrendszert, csökkentik a mindennapi stressz okozta feszültséget, serkentik immunrendszerünk működését, eltávolítják az energetikai blokkokat, valamint gyorsítják a regenerációs folyamatokat. Szeretettel várjuk a pihenni és relaxálni vágyókat az ingyenes rendezvényre! Aki nem tudott részt venni az első találkozón, itt egy újabb lehetőség!

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.