• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

 

vynimocne_osobnosti_novohradu 

A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden irodalomkedvelőt Mihály Ferenc "Výnimočné osobnosti Novohradu" (ford. "Nógrád kiemelkedő személyiségei") című könyvének bemutatójára. A rendezvény 2022. szeptember 22-én valósul meg, 16:00 órától a Városi Könyvtárban, szlovák nyelven! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

fuleki_varjatekokA Füleki Várjátékok idén ismét nyár végén kerülnek megrendezésre. Szeptember harmadikán a várudvar különféle egyesületek és csoportok korhű öltözékbe bújt fellépőivel telik majd meg, akik jónéhány történelmi korszak életmódját, kultúráját és hagyományait mutatják be. A jelenlegi, XXII. évad az előző évi rendezvény időrendi folytatása. Betekintést nyújt Fülek és környéke történetébe, kiemelve ezúttal a késői középkortól a második világháborúig terjedő időszakot.

A délutántól estig tartó rendezvény interaktív és szórakoztató programokat kínál. A jelenlegi ukrajnai katonai helyzetre való tekintettel a vár hadtörténetéhez kapcsolódó viadalok kimaradnak a programból. A rendezvényen fellépő történelmi csoportok repertoárjában viselet-, fegyverzet-, zene- és tánckultúra-bemutatókat láthat a közönség. Tagjaik betekintést engednek a középkori mindennapokba, az oszmán uralom és azon belül a füleki szandzsák időszakába, valamint a barokk táncok és a korabeli öltözködésmód világába. A látogatókat különféle felszerelések, egyenruhák, katonai gyakorlatok várják, és megnézhetik, hogyan képezték ki hajdanán a magyar elit lovasság, a huszárok lovait. Megismerkedhetnek azzal is, milyen volt a törökök élete a 16. és 17. században. A múlt század két világháborúval fémjelzett első hányada a katonai alakulatok egyenruhái és haditechnikája révén kerül bemutatásra. A 19. és a 20. század eseményeit szlovák és magyar néptáncok színesítik élőzene kíséretében, amely többször is megjelenik a rendezvény során.

Bővebben: XXII. FÜLEKI VÁRJÁTÉKOK

hradne_hryA Palóc Napok és Füleki Városnapok hagyományos rendezvény keretein belül valósul meg 2022. agusztus 12-én, 16:00 órai kezdettel Vilhan Vašová Adela – Léda helyi alkotó „Nuit“ című kiállításának megnyitója. A tárlatot az intézmény igazgatója Dr. Titton Viktória mutatja be az érdeklődőknek. A művésznő 1979-ben született Losoncon. Tanulmányait a kassai Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte, majd a besztercebányai Művészeti Akadémián fejezte be. Témavilága és stílusa nagyon sokrétű. Alkotási technikái között  elsősorban az absztrakt festészet és a portréfestés dominál, a természet különféle ábrázolásai során pedig az akrilfestés vásznon és kartonon, de helyet kap az olajfestés is. Az eddigi témakör jelenleg valósághű rajzokkal, valamint a rég letűnt világok játékos megnyilvánulásaival, tükröződéseivel bővül. Művei főleg magángyűjteményekben találhatók meg, nemcsak Szlovákiában, hanem Nagy-Britanniában, Dániában, Németországban, mi több Szingapúrban is. Hazánkban Füleken, Losoncon, Zsolnán, Pozsonyban és Besztercebányán, külföldön Prágában és Nagy-Britanniában (Pewsey, Urchfont) láthatták alkotásait az érdeklődők.

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden kedves művészetkedvelőt a Városi Honismereti Múzeum galériájába, ahol a látogatók 2022. szeptember 30-ig tekinthetik meg a tárlatot.

 A TÖRTÉNELMI VONAT RENDKÍVÜLI ÚTVONALA A FÜLEKIEK RÉSZÉRE!

A tavalyi rendkívüli érdeklődés után ismét Fülekre látogat a háború előtti időszak legnagyobb teljesítményű gőzmozdonya, a „Zöld Antal“ („Zelený Anton“) által húzott nosztalgiavonat, amely a több mint 150 éves, Zólyom–Fülek útvonalon fog közlekedni 2022. június 18-án.
 
A fülekiek részére indul különjárat a Fülek–Losonc–Fülek útvonalon.
 
Indulási idők:
Fülek, nagyállomás – 13:20, érkezés Losoncra 13:40-kor
Losonc – 14:06, érkezés Fülekre 14:26-kor.
Jegyár: 5 € (6 éves korig felnőtt kísérettel ingyenes)
Jegyek a füleki nagyállomáson a rendezvény napján vásárolhatóak, 11:15 órától.

                                                                                                                                                                        

   A tavalyi rendkívüli érdeklődés után ismét Fülekre látogat a háború előtti időszak legnagyobb teljesítményű gőzmozdonya, a „Zöld Antal“ („Zelený Anton“) által húzott nosztalgiavonat, amely a több mint 150 éves, Zólyom–Fülek útvonalon fog közlekedni 2022. június 18-án. A „Nógrádi Expressz“ utasai meglátogathatják a füleki várat, a római katolikus barokk templomot és a ferences kolostor kiállítását, ahol tárlatvezetéssel várják őket. Az érdeklődők továbbá megtekinthetik a Városi Honismereti Múzeum állandó és időszaki tárlatát. A történelmi vonatra vásárolt jegy felmutatásával a várba és a város említett nevezetességeibe való belépés ingyenes. A nap folyamán lehetőség nyílik nógrádi regionális termékek vásárlására is, a frissítőre vágyók pedig bizonyosan tudnak majd választani az ún. „street food“ kínálatból. A Zólyomból induló vonat megáll Gyetván, Kriványban, Lónyabányán és Losoncon.

Bővebben: A nosztalgiavonat ismét Fülekre érkezik

Vezetett gyalogtúra a következő útvonalon: Béna - Bénai sziklák - Monosza - Bagolyvár - Sőreg.
A Novohrad-Nógrád Geopark minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a vezetett gyalogtúrára, melyre 2022 június 4-én kerül sor. Az ingyenes túra az Európai Geoparkok Hete keretén belül valósul meg.

vezetett_gyalogtura

              

het_esztendo_het_szempillantas

 

       A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt Klitsie-Szabad Boglárka és a füleki folklórkutató, Varga Norbert „Hét esztendő, hét szempillantás“ című könyvének bemutatójára. Az esemény 2022. május 24-én, 16:30 órától kerül megrendezésre a Füleki Városi Könyvtárban, magyar nyelven. A kötet, mely 2022-ben látott napvilágot, a Barkóság, a Palócföld és a Kárpát-medence egyik utolsó kiemelkedő mesemondó egyéniségét, Csipkés Vilmost, az arlói mesemondót mutatja be. A kiadványban olvasható 36 mese digitális filmanyag formájában is hozzáférhető. A rendezvény befejeztével lehetőség nyílik a könyv megvásárlására.                                    

tvorivo_naucny_program

 

Az interaktív bemutató keretében a füleki vár idegenvezetője, valamint a Defensores történelmi csoport tagja korabeli fegyverekkel ismerteti meg az érdeklődőket, akik egyúttal korhű ruhákba is bújhatnak.
Az előadás díja: 25,- euró/csoport, időtartam – kb. 1 óra
Elérhetőség: NTIK irodája, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.sz.: 047-4382016, 0918-994481

Zolcer_2022

A Füleki Vármúzeum mindenkit szeretettel meghív Zolcer János könyveinek bemutatóira, melyekre 2022. április 20-án kerül sor, a Füleki Városi Könyvtárban. Az író a „Gorbacsov titkai“ című kiadványát mutatja be 15:30 órától szlovák nyelven, 17:30-tól pedig a „XX. század: 100 év – 100 esemény – 100 film“ című kötetét magyar nyelven. Az irodalmi művek érdekessége, hogy QR kódokat tartalmaznak, melyeknek köszönhetőn az olvasó a tárgyalt témához kötődő bővebb információkhoz, képanyaghoz, filmekhez és videókhoz juthat. A rendezvényen lehetőség lesz a szerző könyveinek megvásárlására is.  

   A Füleki Városi Könyvtár és a Városi Honismereti Múzeum adventi és ünnepi nyitvatartása. Az érvényben lévő járványügyi intézkedések értelmében a Nógrádi Turisztikai Információs Központ 2022. január 2-ig zárva tart. 

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.