• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

  

elmenybeszamolo_konyvtar

                                                                 

     A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt Vadkerti Lőrinc ferences szerzetes marokkói élménybeszámolójára, amely 2023. február 1-jén, 16:00 órától valósul meg a Városi Könyvtárban, magyar nyelven. 

vianočny_pozdrav

OstyasütővasakA Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt az „Édes karácsony“ című kiállítás megnyitójára, amely 2022. december 1-jén, 16:00 órától valósul meg a Városi Honismereti Múzeum galériájában, a már megszokott adventi hangulatban.

Valószínűleg nincs olyan füleki háztartás, amelynek ne lenne valami kötődése a helyi öntödéhez. Feltehetően sokan találkoztak már az öntvény szalonnasütőkkel is. Kevésbé gyakori, de szintén elterjedt „fusiterméknek“ számítottak a molnárkalácssütők, melyek a mai szendvics- vagy gofrisütőkhöz hasonlóan elektromos változatban is készültek, de voltak olyanok, amelyek megtartva a népi kultúrában ismert formákat, nyelek segítségével ollószerűen nyíltak, és tűzön vagy sparhelton való sütésre voltak alkalmasak. A Vármúzeum legújabb kiállítása ezeknek a falusi kovácsok által készített „őseit” mutatja be, a vidéki környezetben oly gyakori és a palóc térségre jellemző molnárkalács-sütővasakat, az egykori Nógrád és Gömör-Kishont vármegyék egész területén használatos karácsonyiostya-, illetve az egyházi közegben ismert szentostyasütőket. 
Az ostyasütés a kora újkori Közép-Európa és a történeti Magyarország szakácskönyveiben gyakran szerepel. Az ostyával ételként a parasztság a katolikus egyházon keresztül került kapcsolatba, mivel középkori gyökerű szokás volt, hogy karácsonyra a pap, a kántor, a tanító a családoknak ostyát vigyen, amiért cserébe ajándékot, a tanárok esetében pénzt is kaptak. Ezt az ostyát fogyasztották a karácsonyi vacsorán. A szokást – mely a vidékünkön rendkívüli módon egész a 20. századig megmaradt – a reformáció után megtartotta az evangélikus egyház is.

Bővebben: Régi ostyasütővasakat bemutató kiállítás nyílik Füleken

 

a_csend_vegetele_volt_es_sotet        

   A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt az ismert gömöri barlangász és geológus, Dr. Gaál Lajos „A csend végtelen volt és sötét..." című könyvének bemutatójára. Az esemény 2022. november 10-én, 16:00 órától kerül megrendezésre a Füleki Városi Könyvtárban. A rendezvény befejeztével lehetőség nyílik a könyv megvásárlására. Mindenkit szeretettel várunk!

 cachticka_pani   

   A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt a Báthory Erzsébet című  előadásra, mely 2022.10.13-án kerül megrendezésre, 16:00 órától. A Füleki Városi Könyvtárba ezúttal az író, kutató, dokumentumfilmes, a Csehszlovák Filmvállalat kreatív- és marketingigazgatója, Kučera Zacha Milan látogat el. Ki ne ismerné a titokzatos Csejtei várat és annak úrnőjét? Ha érdeklődik e téma és a történelem iránt, kérjük, ne hagyja ki a rendezvényt, amely cseh nyelven valósul meg!                                                                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                    

   

                                                                                exoticky_hmyz

      Október elejétől újra megtekinthető lesz a Városi Honismereti Múzeumban az a sokak által kedvelt, egzotikus rovarokat felvonultató kiállítás, amelyet utoljára kilenc évvel ezelőtt láthattunk Füleken. A bemutatott példányok Zachar Michal entomológus magángyűjteményéből származnak. A privigyei gyűjtőt és utazót már gyerekkora óta foglalkoztatja ez a nem mindennapi szenvedély, amely idővel egyre nagyobb méreteket öltött. Az évek során elsajátította a begyűjtött anyag szakszerű preparálásának tudományát, és sorozatosan bővült a feltérképezett világtájak száma. A tárlatot főként trópusi rovarfajok képezik. A kiállított preparátumok többsége olyan dél-amerikai, ázsiai és afrikai expedíciókról származik, melyeken maga a gyűjtő részt vett. A nappali lepkék csoportjából a világ különböző tájairól származó, attraktív fecskefarkú és tarkalepkékkel találkozhatnak a múzeumba látogatók. Az éjjeli lepkék közül javarészt a szenderfélék és a pávaszemes lepkék ékesítik a tárlatot, köztük az egyik legnagyobb az atlaszlepke (Attacus Atlas), melynek szárnyfesztávolsága eléri a 25 cm-t.

Bővebben: Ismét jön Fülekre a trópusi rovarkiállítás

tvorivo_naucny_program

 

Az interaktív bemutató keretében a füleki vár idegenvezetője, valamint a Defensores történelmi csoport tagja korabeli fegyverekkel ismerteti meg az érdeklődőket, akik egyúttal korhű ruhákba is bújhatnak.
Az előadás díja: 25,- euró/csoport, időtartam – kb. 1 óra
Elérhetőség: NTIK irodája, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.sz.: 047-4382016, 0918-994481

 

vynimocne_osobnosti_novohradu 

A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden irodalomkedvelőt Mihály Ferenc "Výnimočné osobnosti Novohradu" (ford. "Nógrád kiemelkedő személyiségei") című könyvének bemutatójára. A rendezvény 2022. szeptember 22-én valósul meg, 16:00 órától a Városi Könyvtárban, szlovák nyelven! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

fuleki_varjatekokA Füleki Várjátékok idén ismét nyár végén kerülnek megrendezésre. Szeptember harmadikán a várudvar különféle egyesületek és csoportok korhű öltözékbe bújt fellépőivel telik majd meg, akik jónéhány történelmi korszak életmódját, kultúráját és hagyományait mutatják be. A jelenlegi, XXII. évad az előző évi rendezvény időrendi folytatása. Betekintést nyújt Fülek és környéke történetébe, kiemelve ezúttal a késői középkortól a második világháborúig terjedő időszakot.

A délutántól estig tartó rendezvény interaktív és szórakoztató programokat kínál. A jelenlegi ukrajnai katonai helyzetre való tekintettel a vár hadtörténetéhez kapcsolódó viadalok kimaradnak a programból. A rendezvényen fellépő történelmi csoportok repertoárjában viselet-, fegyverzet-, zene- és tánckultúra-bemutatókat láthat a közönség. Tagjaik betekintést engednek a középkori mindennapokba, az oszmán uralom és azon belül a füleki szandzsák időszakába, valamint a barokk táncok és a korabeli öltözködésmód világába. A látogatókat különféle felszerelések, egyenruhák, katonai gyakorlatok várják, és megnézhetik, hogyan képezték ki hajdanán a magyar elit lovasság, a huszárok lovait. Megismerkedhetnek azzal is, milyen volt a törökök élete a 16. és 17. században. A múlt század két világháborúval fémjelzett első hányada a katonai alakulatok egyenruhái és haditechnikája révén kerül bemutatásra. A 19. és a 20. század eseményeit szlovák és magyar néptáncok színesítik élőzene kíséretében, amely többször is megjelenik a rendezvény során.

Bővebben: XXII. FÜLEKI VÁRJÁTÉKOK

hradne_hryA Palóc Napok és Füleki Városnapok hagyományos rendezvény keretein belül valósul meg 2022. agusztus 12-én, 16:00 órai kezdettel Vilhan Vašová Adela – Léda helyi alkotó „Nuit“ című kiállításának megnyitója. A tárlatot az intézmény igazgatója Dr. Titton Viktória mutatja be az érdeklődőknek. A művésznő 1979-ben született Losoncon. Tanulmányait a kassai Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte, majd a besztercebányai Művészeti Akadémián fejezte be. Témavilága és stílusa nagyon sokrétű. Alkotási technikái között  elsősorban az absztrakt festészet és a portréfestés dominál, a természet különféle ábrázolásai során pedig az akrilfestés vásznon és kartonon, de helyet kap az olajfestés is. Az eddigi témakör jelenleg valósághű rajzokkal, valamint a rég letűnt világok játékos megnyilvánulásaival, tükröződéseivel bővül. Művei főleg magángyűjteményekben találhatók meg, nemcsak Szlovákiában, hanem Nagy-Britanniában, Dániában, Németországban, mi több Szingapúrban is. Hazánkban Füleken, Losoncon, Zsolnán, Pozsonyban és Besztercebányán, külföldön Prágában és Nagy-Britanniában (Pewsey, Urchfont) láthatták alkotásait az érdeklődők.

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden kedves művészetkedvelőt a Városi Honismereti Múzeum galériájába, ahol a látogatók 2022. szeptember 30-ig tekinthetik meg a tárlatot.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.