• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

              

het_esztendo_het_szempillantas

 

       A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt Klitsie-Szabad Boglárka és a füleki folklórkutató, Varga Norbert „Hét esztendő, hét szempillantás“ című könyvének bemutatójára. Az esemény 2022. május 24-én, 16:30 órától kerül megrendezésre a Füleki Városi Könyvtárban, magyar nyelven. A kötet, mely 2022-ben látott napvilágot, a Barkóság, a Palócföld és a Kárpát-medence egyik utolsó kiemelkedő mesemondó egyéniségét, Csipkés Vilmost, az arlói mesemondót mutatja be. A kiadványban olvasható 36 mese digitális filmanyag formájában is hozzáférhető. A rendezvény befejeztével lehetőség nyílik a könyv megvásárlására.                                    

tvorivo_naucny_program

 

Az interaktív bemutató keretében a füleki vár idegenvezetője, valamint a Defensores történelmi csoport tagja korabeli fegyverekkel ismerteti meg az érdeklődőket, akik egyúttal korhű ruhákba is bújhatnak.
Az előadás díja: 25,- euró/csoport, időtartam – kb. 1 óra
Elérhetőség: NTIK irodája, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.sz.: 047-4382016, 0918-994481

Zolcer_2022

A Füleki Vármúzeum mindenkit szeretettel meghív Zolcer János könyveinek bemutatóira, melyekre 2022. április 20-án kerül sor, a Füleki Városi Könyvtárban. Az író a „Gorbacsov titkai“ című kiadványát mutatja be 15:30 órától szlovák nyelven, 17:30-tól pedig a „XX. század: 100 év – 100 esemény – 100 film“ című kötetét magyar nyelven. Az irodalmi művek érdekessége, hogy QR kódokat tartalmaznak, melyeknek köszönhetőn az olvasó a tárgyalt témához kötődő bővebb információkhoz, képanyaghoz, filmekhez és videókhoz juthat. A rendezvényen lehetőség lesz a szerző könyveinek megvásárlására is.  

   A Füleki Városi Könyvtár és a Városi Honismereti Múzeum adventi és ünnepi nyitvatartása. Az érvényben lévő járványügyi intézkedések értelmében a Nógrádi Turisztikai Információs Központ 2022. január 2-ig zárva tart. 

A jelenleg érvényben lévő kijárási tilalom miatt a Városi Honismereti Múzeum, a Városi Könyvtár, valamint a Nógrádi Turisztikai Információs Központ az intézkedések visszavonásáig zárva tart.

70_vyrocie_zboru     „A füleki múzeum alapításának 70. évfordulója“  c. kiállítás 2021. december 3-ra tervezett megnyitója a jelenlegi járványügyi intézkedések miatt elmarad, viszont a tárlat a tervek szerint online formában lesz megtekinthető.

Kohary_istvan_I

I. Koháry István születési helye és ideje ismeretlen, viszont már kisgyermek korában szerepel az oklevelekben, első ízben 1629-ben a szentantali levéltár irataiban. Korán árvaságra jutott, gyámja a szécsényi várkapitány, Eszterházy Dániel volt. Az Eszterházyak hazaszeretetre, a császárhoz való hűségre, valamint a törökök elleni harcra nevelték. Amint felserdült, átvette családja örökségét és Csábrágon telepedett le. Feleségével, Balassa Judittal 6 gyermekük volt: II. István, Farkas, Gábor, János, Imre és lányuk, Zsófia. Édesapjához, Koháry Péterhez hasonlóan kiváló katona volt. Ahol kardja kevés volt, ott Viktor nevezetű lova segítette. 

Bővebben: I. Koháry István és Viktor nevű lova

A Bebek család egyike volt Felső-Magyarország legbefolyásosabb családainak, mivel tagjai a XIV. és XV. században jelentős országos tisztségeket töltöttek be. Birtokaik főként Nógrád, Gömör, Abaúj, Torna és Borsod vármegyékben terültek el. Legfontosabb váraik Salgó, Boldogkő, Szádvár és Krasznahorka voltak.

Bővebben: Fülek és a Bebek család

kacsics_erb

Etimológia – a város megnevezése

Fülek város megnevezései után kutatva többféle névváltozattal is találkozhatunk az egyes forrásokban. Többek között Bél Mátyás tesz említést arról, hogy élt itt egy Fülöp nevű pásztor, akinek Füles nevű kutyája egy alkalommal kincset talált. Ebből építtette fel Filek várát a pásztor. Egyéb feltételezések szerint a Fülek megnevezés a kelta Fulaku (rejtekhely) szóból alakult ki, melyet „Filecia“-ra latinosítottak. A Findikli városból származó Silhadar Mehmed krónikás (1682) azt írja, hogy Fylek az arab „felek“ (égbolt) szóra emlékezteti, merthogy a vár csúcsa szinte a csillagokat érintette.

Bővebben: Mondák és legendák a füleki várról és a városról

bona_friderika   A Füleki Városi Könyvtár prioritásai közé tartozik a helyi irodalmi alkotók támogatása, és az, hogy helyet adjon munkájuk prezentálására. Az irodalmi szintér idén nyáron új, magyar nyelven író helyi alkotóval gazdagodott. A füleki Bóna Friderika első könyve, az „Amoda“ a budapesti székhelyű Underground Kiadó gondozásában jelent meg.

Bővebben: Bóna Friderika „Amoda“

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.