• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

dupla_eloadas_a_konyvtarban          

       2023. június 14-én a Füleki Városi Könyvtárban egy dupla beszélgetést szentelnek az Ukrajnában zajló konfliktusnak. 17:30-tól Frič Anton (Tony) segélyszervezeti aktivista, fotós és utazó fényképekkel dokumentált élményeit és tapasztalatait hallgathatják meg a résztvevők szlovák nyelven, ezt megelőzően pedig 16:00 órától Zolcer János mutatja be magyar nyelven a HÁBORÚ – Miért dúl háború Ukrajnában? című könyvét. Miután Zolcer János egy évvel ezelőtt bemutatta Füleken a „Gorbacsov titkai” című kötetét, a helyi olvasók ismét találkozhatnak a szerzővel és megismerhetik új kiadványát. Az újságíró, televíziós producer és író Ipolybalogon született, az egykori Csehszlovákia idejében, majd Németországba emigrált, jelenleg pedig Budapesten él. 1989-ben megalapította Németországban a Zolcer TV filmprodukciós irodát, amely európai, amerikai és japán televíziós csatornák számára készített riport- és dokumentumfilmeket. Íróként könyvei révén betekintést enged a szovjet és a nemzetközi politikába. A beszélgetés során bemutatott új könyv témája az ukrajnai háború. Ezen belül az orosz-ukrán konfliktus hátterével és indítékaival foglalkozik, említést tesz a Kreml és a volt Szovjetunió működésének alattomos mechanizmusáról. Párhuzamokat keresve egészen az orosz cárok uralmáig tekint vissza, és olyan jelenkori kérdéseket boncolgat, hogy meddig tart még a háború, mikor lehet béke, lesz-e atomháború, miért nem tárgyalnak egymással a szemben álló felek, vagy hogy lehet-e Moszkvának új cárja, illetve egy új Gorbacsov típusú vezetője? A könyv szöveges tartalmát 60 színes és 500 fekete-fehér fotó egészíti ki. A bemutatót követően a helyszínen lehetőség lesz a szerző kiadványainak megvásárlására is. 

Bővebben: Dupla előadás az ukrajnai háborúról a füleki könyvtárban

                                                                              

A Füleki Vármúzeum mindenkit szeretettel meghív a FÜLEKI ZOMÁNCGYÁR - Kakaspörkölt című film vetítésére, valamint beszélgetésre az alkotókkal, mely rendezvény 2023. május 24-én 17:00 órakor valósul meg a Füleki Városi Művelődési Központban. A film magyar nyelven, szlovák (nyelvű) feliratozással kerül bemutatásra. A beszélgetés váltakozva szlovák és magyar nyelven zajlik, tolmácsolás nélkül!

premietanie_filmu

muzeumok_es_galeriak_ejszakaja_fuleken   

A 2023-as Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken

Május 13-án, az idei Múzeumok és Galériák Éjszakája keretén belül ismét lehetőség nyílik az érdeklődők számára a füleki vár és a Városi Honismereti Múzeum megtekintésére az éjszakai órákban. A program 18:00 órakor veszi kezdetét A fény országai című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat Jurašek Kamil eperjesi festő- és grafikusművész képeit mutatja be. Az alkotó klasszikus képzőművészeti technikákat alkalmaz, amelyeket folyamatosan kiegészíti a saját, egyedi technikájával. Ez a speciális módszer ugyanazt a képet sötétben egy másikra váltja át, ami két különböző képet eredményez. A megfestett képre egy másikat fest, amihez sötétben foszforeszkáló festéket használ, így új távlatokkal egészíti ki az adott kép üzenetét, feltárva ezzel az alkotás addig palástolt lehetőségeit. Kamil Jurašek 1996 óta minden évben egyéni és kollektív kiállításokon vesz részt számos, nem csupán európai országban.
Az alsó vár kazamatájában vetítéssel egybekötött előadásra kerül sor, melynek témája a szerző által alkalmazott képzőművészeti eljárás.
A várban a műsor a „Lássa, kedves öcsém – zo Slováka všecko vystane, ešte aj magyar költő“ című kiállítás megnyitójával folytatódik, amely Petőfi Sándor, a költőóriás és szabadságharcos születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat része, melynek keretében a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeum szécsényi Forgách–Lipthay Kastélymúzeumában, illetve a balassagyarmati Palóc Múzeumában is nyílt vagy nyílik tárlat. A füleki tematikailag a poéta szlovák származását, kapcsolatait a szlovák nemzeti mozgalom alakjaival a 19. században, a szlovák nemzethez és származásához való viszonyát, verseinek szlovák nyelvű fordításait, valamint a szlovák kultúrában és az oktatásban betöltött helyét dolgozza fel. Ezen felül ismerteti Petőfi Sándor füleki látogatásának körülményeit, s felidézi azt a korabeli miliőt, amelyet itt tartózkodása során tapasztalhatott.

Bővebben: Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken 2023

       noc_muzei_a_galerii_vo_filakove

Értesítés!

 

Értesítjük az olvasókat, hogy 2023. május 1-től a következőképpen változik a könyvtár nyitvatartása:

Hétfő: 08:00 - 16:00 óra

Kedd: zárva

Szerda: 08:00 - 16:00 óra

Csütörtök: zárva

Péntek: 10:30 - 16:00 óra

Szombat: zárva

Vasárnap: zárva.

 Ebédszünet: 12:00 órától 12:30 óráig. A könyvtár csak munkanapokon tart nyitva.

nemzetkozti_magyar_fotoszalon         

     A Füleki Vármúzeum egy új, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének soron következő vándorkiállításával kedveskedik az érdeklődőknek, mely 2023. március 24-én, 17:00 órakor kerül megnyitásra a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat az említett egyesület által évente megrendezett fotópályázat immár 22. évadának felvételeiből jött létre, melynek legsikeresebb művei szakmai zsűri értékelése alapján vándorkiállításon és katalógusban kerülnek rendszeresen bemutatásra. A szervezet 2022-ben ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Az egykor 27 fővel rendelkező szövetség immár 182 fotóssal büszkélkedhet. Az elmúlt évek során nem felejtették el eredeti céljaikat, hiszen a társulás továbbra is az anyaország határain belül és azon túl élő, különböző műfajokat képviselő magyar fotósoknak biztosít szakmai és közösségi hátteret, akik főként amatőr alkotók, munkáik viszont magas szakmai színvonalról tanúskodnak. Az öt kategóriában meghirdetett versenybe ez alkalommal 7 különböző országból összesen 147 fotós nevezett be, 1617 alkotással. A szervezők a kerek jubileumból kifolyólag az elmúlt két évtized legsikeresebb felvételeire számítottak. Szebbnél szebb fotók készültek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, valamint a „Mit jelent magyarnak lenni?“ témakörben, melyek egyéb, a Kárpát-medencét bemutató értékes alkotásokkal együtt tárulnak majd az érdeklődők elé. 

    A tárlatot, amely 2023. április 24-ig tekinthető meg, Nagy Tivadar, MZSF, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke nyitja meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

plagat_v_historiiA Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt „A történelem a plakátokon, plakátok a történelemben“ című kiállítás megnyitójára, amely 2023. március 14-én valósul meg a Bebek-toronyban. A tárlat a SZNM – miavai Szlovák Nemzeti Tanácsok Múzeumának együttműködésével valósul meg. A plakát története a 19. századig, a szecesszió koráig nyúlik vissza. A modern plakát atyjaként Jules Chéret-t tartják számon. A kormányok az első világháború alatt használták először a plakátot és a reklámtechnikát. A 20. század elején Walter Dill Scott és Gustave Le Bon pszichológusok úgy vélték, hogy a tömegek a tudatalattijukon keresztül fogékonyak az irracionális impulzusokra és az ismétlődő, vonzó szlogenekre. Tisztában voltak azzal, hogy a tömegek kihasználhatóvá válnak a demagógok által, de a plakátokon keresztül történő hatékony információterjesztés előnyei eloszlatták a félelmeket.

Az ideérkezők posztereket és  plakátillusztrációkat láthatnak majd, amelyeket a modern történelemben propagációs, véleményformálási, harcra buzdító és háborúellenes, valamint propagandacélokra használtak. A képanyagot kísérőszövegek egészítik ki. A 16:00 órakor kezdődő megnyitó zenei aláfestéséről ezúttal a füleki és a losonci művészeti iskola diákjai gondoskodnak, akik egyben a FVM munkatársainak gyermekei.

Március 15-től a vár a hét minden napján, 10:00 és 18:00 óra között várja látogatóit, akik részére idén is újdonságok, jó néhány érdekes kiállítás, kulturális és ismeretterjesztő rendezvény, valamint alkotóműhely van készülőben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  

elmenybeszamolo_konyvtar

                                                                 

     A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt Vadkerti Lőrinc ferences szerzetes marokkói élménybeszámolójára, amely 2023. február 1-jén, 16:00 órától valósul meg a Városi Könyvtárban, magyar nyelven. 

vianočny_pozdrav

OstyasütővasakA Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt az „Édes karácsony“ című kiállítás megnyitójára, amely 2022. december 1-jén, 16:00 órától valósul meg a Városi Honismereti Múzeum galériájában, a már megszokott adventi hangulatban.

Valószínűleg nincs olyan füleki háztartás, amelynek ne lenne valami kötődése a helyi öntödéhez. Feltehetően sokan találkoztak már az öntvény szalonnasütőkkel is. Kevésbé gyakori, de szintén elterjedt „fusiterméknek“ számítottak a molnárkalácssütők, melyek a mai szendvics- vagy gofrisütőkhöz hasonlóan elektromos változatban is készültek, de voltak olyanok, amelyek megtartva a népi kultúrában ismert formákat, nyelek segítségével ollószerűen nyíltak, és tűzön vagy sparhelton való sütésre voltak alkalmasak. A Vármúzeum legújabb kiállítása ezeknek a falusi kovácsok által készített „őseit” mutatja be, a vidéki környezetben oly gyakori és a palóc térségre jellemző molnárkalács-sütővasakat, az egykori Nógrád és Gömör-Kishont vármegyék egész területén használatos karácsonyiostya-, illetve az egyházi közegben ismert szentostyasütőket. 
Az ostyasütés a kora újkori Közép-Európa és a történeti Magyarország szakácskönyveiben gyakran szerepel. Az ostyával ételként a parasztság a katolikus egyházon keresztül került kapcsolatba, mivel középkori gyökerű szokás volt, hogy karácsonyra a pap, a kántor, a tanító a családoknak ostyát vigyen, amiért cserébe ajándékot, a tanárok esetében pénzt is kaptak. Ezt az ostyát fogyasztották a karácsonyi vacsorán. A szokást – mely a vidékünkön rendkívüli módon egész a 20. századig megmaradt – a reformáció után megtartotta az evangélikus egyház is.

Bővebben: Régi ostyasütővasakat bemutató kiállítás nyílik Füleken

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.