• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

plagát_predstavenie_knihy


      A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden irodalomkedvelőt és érdeklődőt Szászi Zoltán „13 – Mesék, novellák, történetek” című legújabb könyvének bemutatójára, amely a pozsonyi Kalligram Kft. gondozásában jelent meg 2023-ban. A mű cselekménye nemcsak a jelenünkben és a régmúltban, hanem a távoli jövőben is játszódik. A történetek nagyon sokrétűek, valami azonban mégis összefogja őket: minden írás középpontjában a lélek áll. Az elfelejtett, az éppen ébredő, az önmagával szembenéző, a szerető, az újjászülető, a búcsúzó, vagy épp elröppenő lélek teszi ezeket a novellákat időtlenné és örök érvényűvé. „A félelmetes jövőképen, a bűnökön, boldogságokon, halálokon és esendőségeken is átüt a humor, a történelmi tragédiákban, a legfájdalmasabb helyzetekben is ott a költőiség, és a falak között, a város felett, a levegőben történetek és dallamfoszlányok keringenek.“ – így vélekedik az irományról Lovas Emőke, a kötet szerkesztője. A bravúros nyelven megírt kötet megjelenését a Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kulturális Alapja támogatta. Hogy élte túl Kispityu az atomtámadást, de minek? Hogyan találkozik Kisnagypityu reinkarnálódó lelke Dzsézivel? A macskák a világ urai? És miért kell minden pénteken táncolni menni? Ha szeretnének választ kapni ezekre és ehhez hasonló kérdésekre, valamint betekintést nyerni egy igazi olvasói csemegébe, ott a helyük az eseményen, melyre 2024. február 22-én, 16:30 órakor kerül sor a Füleki Városi Könyvtárban. A szerzővel Ardamica Zorán költő, szerkesztő, műfordító és zenész beszélget.

zvukova_terapia_kniznica

 

A Füleki Vármúzeum ismét szeretettel meghív minden érdeklődőt a Bencsik Erika által vezetett hangterápiára, amely 2024. február 16-án, 16:30 órától valósul meg a Füleki Városi Könyvtárban. A tibeti hangtálak keltette hullámok pozitívan befolyásolják a testi folyamatokat, regenerálják az idegrendszert, csökkentik a mindennapi stressz okozta feszültséget, serkentik immunrendszerünk működését, eltávolítják az energetikai blokkokat, valamint gyorsítják a regenerációs folyamatokat. Szeretettel várjuk a pihenni és relaxálni vágyókat az ingyenes rendezvényre! Aki nem tudott részt venni az első találkozón, itt egy újabb lehetőség!

zvukova_terapia

 

A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt a Bencsik Erika által vezetett hangterápiára, amely 2024. január 26-án, 16:30 órától valósul meg a Füleki Városi Könyvtárban. A tibeti hangtálak keltette hullámok pozitívan befolyásolják a testi folyamatokat, regenerálják az idegrendszert, csökkentik a  mindennapi stressz okozta feszültséget, serkentik immunrendszerünk működését, eltávolítják az energetikai blokkokat, valamint gyorsítják a regenerációs folyamatokat. Szeretettel várjuk a pihenni és relaxálni vágyókat az ingyenes rendezvényre!

KÖZLEMÉNY!

A Városi Honismereti Múzeum, a Városi Könyvtár, valamint a Nógrádi Turisztikai Információs Központ 2023. december 22-től december 31-ig zárva tart. A múzeum és az NTIK január 2-től, a könyvtár pedig január 3-tól lesz látogatható 2024-ben.

gaal_lajos

 

A Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt Gaál Lajos A cserkészliliom peremvidéki szirmai című irományának füleki bemutatójára, amely a szerző eddigi munkáinak (Gömörország természeti öröksége, A csend végtelen volt és sötét) tárházát gyarapítva 2023. októberében jelent meg. Részletesen szól a cserkészet kezdeteiről, Lord Robert Baden-Powel of Gilwellről, a brit hadsereg tábornokáról, aki 1907-ben szervezte meg első cserkésztáborát. A kötet nem csupán a 110 éves rimaszombati cserkésztörténetet mutatja be, de betekintést nyújt a barlangászat és a település történetébe is. A szerzővel Vörös Attila beszélget. A rendezvény 2023. október 25-én, 16:00 órától valósul meg a Füleki Városi Könyvtárban, magyar nyelven.

nechajte_auto_doma

 

A Füleki Vármúzeum csatlakozott a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Hagyjátok otthon az autót szeptember 16-án és 17-én (hétvégén) című felhívásához. A gyalogosan, kerékpáron, rollerrel közlekedők és mindazok, akik vonattal vagy busszal érkeznek kulturális műemlékeket látogatni, 50 %-os kedvezményt kapnak a füleki várba szóló belépőjegy árából. A tárlatok és az aktuális kiállítások egyéni megtekintése mellett kísérő programként 16. és 17. századi történelmi fegyver- és ruházati bemutató is várja az érdeklődőket. Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

fuleki_varfutas

 

A sikeres első évad után a Füleki Nógrád Sport Egyesüleg polgári társulat, Fülek Város és a Füleki Vármúzeum szervezésével nagy szeretettel várja Önöket a második Füleki Várfutásra. A versenyen 5km és 10km sík pályára és 5km Nordic walking pályára lehet számítani, a gyerekeknek akadályfutó versennyel készülünk.

További infó és jelentkezés (google fordítás): https://misosport-sk.translate.goog/pretek/filakovsky-hradny-beh-2023?_x_tr_sl=sk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=wapp

 

A Füleki Vármúzeum értesíti az érdeklődőket/látogatókat, hogy 2023. augusztus 25-én és 26-án a várban megrendezésre kerülő Várlak fesztivál akadálymentes kezdése érdekében az erődítmény 17:00 óráig látogatható. Megértésüket köszönjük!

hradne_hry_2023

 

Szeptember másodikán igazi történelmi hangulat uralkodik majd a füleki várudvarban. Az érdeklődők a Füleki Várjátékok elnevezésű rendezvény XXIII. évadának részesei lehetnek, mely során megismerkedhetnek a mindennapi élettel, az autentikus kultúrával és azon korszak hagyományaival, amikor a vár fontos katonai és stratégiai funkciót töltött be. A program szombat délután veszi kezdetét a gyermekeknek szánt gólyalábas színházi előadással, melynek címe „A legmagasabb kézművesek”, ugyanakkor nagy valószínűséggel a történelmi mutatványosok és a lovagi pálya is mosolyt csal majd az arcokra. Megállókkal tarkított történelmi tábor kerül kialakításra pici és nagyobb gyermekek számára egyaránt. A fellépő történelmi csoportok betekintést nyújtanak a katonai táborok életébe, bemutatják a 13. és 17. század közötti időszakban használt harci technikákat, fegyvereket, továbbá őseink hétköznapi életét, valamint a korabeli boszorkányperek lefolyását. Az idei évad érdekessége a reneszánsz és barokk korszak tánc- és ruhabemutatói lesznek. Az állatok egykori tenyészetéről és felhasználásáról régi magyar kutyafajták – pásztor- és vadászkutyák – bemutatója ad átfogó képet. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan használták elődeink az egyes fajtákat vadászatra, önvédelemre és a háziállatok terelésére, illetve katonai célokra a középkorban. A ragadozó madarak képességeit és a róluk szóló általános ismereteket a solymászbemutató szemlélteti, illetve közvetíti a közönségnek. Az alkotóműhelyekben az ügyeskezűek kipróbálhatják a tűzcsiholást acéllal és kovakővel, lőfegyverekbe való ólomgolyók öntését, illetve a szablyával való vágást. A program barokk zenei koncerttel zárul a hangulatos, esthomályba burkolódzó várudvaron.

Bővebben: A XXIII. várjátékok során ismét életre kel a történelem a füleki várban

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.