• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

Egy évvel ezelőtt, 2017. decemberében indította el a Füleki Vármúzeum a 2. világháború helyi eseményeinek feltérképezését. A folyamat a várhegy alatti légoltalmi óvóhely történetének felkutatásával vette kezdetét, és első kimenetele a folyosók nyilvános bemutatása, valamint azok korabeli tárgyakkal és tartalmas ismertetőtáblákkal való berendezése volt.
A kutatás következő lépéseként egy dokumentumfilm készült, amely füleki szemtanúk történetein keresztül és korabeli dokumentumok segítségével tesz tanúbizonyságot a 2. világháború helyi történéseiről. A film célja, hogy hiteles képet alkosson az említett időszakról és lehetőséget adjon a város idős lakosai emlékeinek megörökítésére. A 13 fejezetből álló film betekintést nyújt a kisváros 1938 és 1945 közötti életébe, bemutatja a dél-szlovákiai területek 38-as visszacsatolásának következményeit, a közelgő háború hírével való szembesülést, a német megszállást, a helyi zsidók elhurcolását és a város szovjet felszabadítását, különös hangsúlyt fektetve 1944 karácsonyára, amikor a lakosság a front átvonulása miatt az óvóhelyeken töltötte az ünnepeket. Érdekesek és meghatóak a személyes visszaemlékezések arról, hogyan élte meg a helyi lakosság a különböző nemzetiségű – megszálló, illetve felszabadító – seregek katonáival való találkozást, együttélést.

A „44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér” című film vetítésére 2018. december 17-én, 16:30 órakor kerül sor a Füleki Városi Könyvtárban. A film végén elhangzik a „Minden elmúlik egyszer...” c. dal átdolgozása, melynek szerzője „BenC”. A magyar nyelvű, szlovák feliratokkal ellátott dokumentumfilm rendezője Mesiarik Marian.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.