• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

A Füleki Vármúzeum szeptember 19-én 16,00 órakor két új kiállítást nyit a vár Bebek-tornyában. A „Miniatűr történelem – ólomkatonák az ókortól a második világháborúig“ című Zsembera József és Homoki Gyula magángyűjteményéből összeállított vándorkiállítás a több magyarországi és romániai várban és múzeumban történt prezentációt követően első alkalommal kerül Szlovákiában bemutatásra. A több mint 7000 darab apró figurából installált tárlat a vár látogatóit régi korok katonaéletébe vezeti el az ókortól a második világháborúig. Az érdeklődők megismerkedhetnek a római légiósok, a perzsa harcosok, a hun lovasok, Mátyás király „fekete seregének“, a huszita és török seregek katonáinak, a napóleoni háborúk résztvevőinek, és az 1848-49-es szabadságharc, valamint a II. világháború szembenálló hadseregeinek életképeivel.

Miniatűr történelem

Az ólomkatonákból összeállított anyaggal párhuzamosan nyílik a „Vayszada+8 – Fülek és Losonc 55 év távlatából“ című kiállítás, melyet Varga János, a magyarországi Fortepan online fotóarchívum munkatársa nyit meg. A www.fortepan.hu internetes portál  néhány hónappal ezelőtt tette elérhetővé Vayszada (Vajszada) Károly fényképeit, melyek nem várt sikert arattak és hatalmas visszhangot váltottak ki Nógrád szlovákiai részén. A kiállítás kezdeményezőiként Gyetvai Zoltán és Puntigán József, a régió kortárs és történelmi fotótechnikái iránt érdeklődő fotósai, megkeresték a fényképek eredeti tulajdonosát Zsanda Zsolt.

Vayszada + 8

A szerzőről néhány életrajzi adatot is sikerült kideríteniük: Vayszada 1901-ben Gömörfalván született, 1924 és 1929 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult Vaszary János növendékeként. A második világháborút követően leghosszabb ideig Poltáron élt. A régió számára különösen érdekesek azok a szociofotói, melyeket az 1950-es és 1960-as évek fordulóján fényképezett Fülek és Losonc utcáin. A kiállításon eredeti felvételeit az egykori helyszíneken készült aktuális fényképek egészítik ki, melyek elkészítésére öt füleki fényképész (Antal Milan, Mede Sándor, Mesiarik Marian, Micsuda András és Czikó Zsolt), valamint három losonci fotós (Puntigán József, Jozef Beňovský és Ondrej Kamenský) vállalkozott. A párhuzamosan bemutatott fényképek lehetőséget kínálnak az összehasonlításra, valamint az eltelt ötvenöt év alatt lezajlott társadalmi változások feletti elgondolkodásra. A fotókiállítás anyagát a kassai Szlovák Műszaki Múzeumból kölcsönzött történelmi fotótechnikai ezsközök teszik színesebbé. A tárlat a 2014. október 11-én és 12-én esedékes határon átnyúló Medvesi Fotós Maraton előfutáraként kerül megnyitásra. A szervezők Közép-Európa egyik legnagyobb outdoor fotós rendezvényére több száz fotóst várnak. Idén először a Salgótarján körüli helyszínek mellett Fülek és Ajnácskő is bekapcsolódik majd. Mindkét kiállítás a 2014-es turistaidény végéig, tehát november 15-éig lesz megtekinthető a füleki várban.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.