• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

Egypt_dar_Nilu

 

A Bebek-bástya ötödik emeletén látható az „Egyiptom – a Nílus ajándéka” címet viselő tárlat, amely a világutazó Hertlík Ján magángyűjteményéből származó legszebb és legismertebb egyiptomi műtárgyak másolatait szemlélteti. A kiállítás 2024. augusztus 31-ig tekinthető meg.

objavenie_Tutanchamonovej_hrobky

 

A prágai Cseh Egyiptológiai Intézet "Tutanhamon sírjának felfedezése" című kiállítása, amely az alsó vár kazamatájában kapott helyet, a híres ókori egyiptomi fáraó – Howard Carter régész által 100 évvel ezelőtt felfedezett – sírkamrájának rekonstrukcióját is bemutatja. Az említett kiállítás megvalósítását a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatta. A tárlat 2024 augusztus 31-ig tekinthető meg.

petofi_sandorA „Lássa, kedves öcsém – zo Slováka všecko vystane, ešte aj magyar költő“ című kiállítás megnyitója 2023. május 13-án 19:00 órától valósul meg, amely Petőfi Sándor, a költőóriás és szabadságharcos születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat része, melynek keretében a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeum szécsényi Forgách–Lipthay Kastélymúzeumában, illetve a balassagyarmati Palóc Múzeumában is nyílt vagy nyílik tárlat. A füleki tematikailag a poéta szlovák származását, kapcsolatait a szlovák nemzeti mozgalom alakjaival a 19. században, a szlovák nemzethez és származásához való viszonyát, verseinek szlovák nyelvű fordításait, valamint a szlovák kultúrában és az oktatásban betöltött helyét dolgozza fel. Ezen felül ismerteti Petőfi Sándor füleki látogatásának körülményeit, s felidézi azt a korabeli miliőt, amelyet itt tartózkodása során tapasztalhatott.

plagat_v_historiiA Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt „A történelem a plakátokon, plakátok a történelemben“ című kiállítás megnyitójára, amely 2023. március 14-én valósul meg a Bebek-toronyban. A tárlat a SZNM – miavai Szlovák Nemzeti Tanácsok Múzeumának együttműködésével valósul meg. A plakát története a 19. századig, a szecesszió koráig nyúlik vissza. A modern plakát atyjaként Jules Chéret-t tartják számon. A kormányok az első világháború alatt használták először a plakátot és a reklámtechnikát. A 20. század elején Walter Dill Scott és Gustave Le Bon pszichológusok úgy vélték, hogy a tömegek a tudatalattijukon keresztül fogékonyak az irracionális impulzusokra és az ismétlődő, vonzó szlogenekre. Tisztában voltak azzal, hogy a tömegek kihasználhatóvá válnak a demagógok által, de a plakátokon keresztül történő hatékony információterjesztés előnyei eloszlatták a félelmeket.

Az ideérkezők posztereket és  plakátillusztrációkat láthatnak majd, amelyeket a modern történelemben propagációs, véleményformálási, harcra buzdító és háborúellenes, valamint propagandacélokra használtak. A képanyagot kísérőszövegek egészítik ki. A 16:00 órakor kezdődő megnyitó zenei aláfestéséről ezúttal a füleki és a losonci művészeti iskola diákjai gondoskodnak, akik egyben a FVM munkatársainak gyermekei.

Március 15-től a vár a hét minden napján, 10:00 és 18:00 óra között várja látogatóit, akik részére idén is újdonságok, jó néhány érdekes kiállítás, kulturális és ismeretterjesztő rendezvény, valamint alkotóműhely van készülőben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

    umelecke_remeslo

 VÁLTOZÁS!!! A kiállítás 2022. november 15-ig tekinthető meg.

A vándorkiállítás, amely a Hodrushámori Iparművészeti Magán Szakközépiskola diákjainak köszönhető, a bronzkortól az újkorig terjedő időszakot mutatja be a látogatóknak. A szinte feledésbe merült eredeti technikákkal készült, régészeti leletekről mintázott replikák között találunk vértezeteket, fegyvereket, ékszereket és más kiegészítőket, valamint használati tárgyakat. A tárlatot a múzeum gyűjteményi és kiállítási tárgyai egészítik ki.  A rendezvény kísérőprogramjaként sor kerül az iskola tanszakjainak bemutatójára is. A kiállítás először 2016-ban debütált Pozsonyban. Azóta majdnem egész Szlovákiát beutazta, s az utóbbi években Losoncon, Újbányán, Komáromban, Rimaszombatban, Léván, Poprádon és Breznóbányán láthatták az érdeklődők.

muzeumok_es_galeriak_ejszakaja_fuleken

Két év szünet után a Füleki Vármúzeum újra bekapcsolódik a Múzeumok és Galériák Éjszakája elnevezésű hagyományos össz-szlovákiai rendezvénybe, mely 2022. május 14-én kerül megrendezésre. A műsor a Városi Honismereti Múzeumban indul, ahol a múzeum régésze 18:00-tól szlovák nyelven, 18:30-tól pedig magyar nyelven ismerteti az érdeklődőkkel „Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről“ c. kiállítás részleteit. A látogatók többek között megtekinthetik az utóbbi évek legfigyelemreméltóbb régészeti leleteit, mint például ezüst- és rézérméket, ólomzárakat, különféle ékszereket, ruhatartozékokat, illetve más, fémből és csontból készült díszeket, valamint betekintést nyernek a várban és a váralján az elmúlt években végbement régészeti ásatások részleteibe. Megtekinthető lesz természetesen a múzeum állandó tárlata és sor kerül az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör által készített közkedvelt archív filmek, valamint a füleki gyárak múltját bemutató digitalizált fényképekből összeállított válogatás vetítésére.

Bővebben: Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken 2022

Két rendkívüli év után a füleki vár ismét márciusban nyitja meg kapuit, ahogy azt már több esztendeje megszokhattuk. Az állami műemléket kezelő szervezet folyamatosan törekszik történelmünk egyes mozaikdarabkáinak érdekes, de ugyanakkor tanulságos bemutatására. A turistaidény ez alkalommal „A könyvnyomtatás fejlődése a középkortól napjainkig” című kiállítással veszi kezdetét, melynek ünnepélyes megnyitójára 2022. március 14-én, 16:30 órakor kerül sor a vár Bebek-tornyának ötödik szintjén. A Defensores történelmi csoport által összeállított tárlat a könyvnyomtatás történetét mutatja be a 15. századtól egészen a 20. századig.

Bővebben: A turistaidény a füleki várban a könyvnyomtatás fejlődését bemutató kiállítással veszi kezdetét

Fotonatura 2021

 A füleki várban kap helyet a NATURA 2021 amatőr fotópályázat fényképeit bemutató időszaki kiállítás 

     Az idei tavasz utolsó havában, amikor még mindig érvényben voltak a szigorú járványügyi korlátozások, a Füleki Vármúzeum a Geopark Novohrad-Nógrád JSZT-vel együttműködve amatőr fotópályázatot hirdetett. A FOTONATURA 2021 c. versenykiírásra, amely májustól júniusig zajlott, a Fülek környéki túraútvonalakon készített természetfotókkal lehetett nevezni. A pályázat kihirdetését a térség turisztikai lehetőségei iránt mutatott érdeklődés ihlette, melyek részletes és tartalmas cikkek formájában kerültek bemutatásra a Füleki Hírlap önkormányzati havilap téli és tavaszi számaiban. A rovat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet tájaink számtalan természeti, földtani és kultúrtörténeti nevezetességeire, amelyek az első határon átnyúló, Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark részét képezik, valamint hogy természetjárásra és az említett értékek védelmére ösztönözze a nyilvánosságot. 

Bővebben: A FOTONATURA 2021 kiállítás megnyitója és díjkiosztója

A magyarországi határzár miatt a szeptember 27-re tervezett Füleki Várjátékok elmarad, mivel a fellépők fele és a nézőközönség jelentős része is Magyarországról érkezne. A XIV. Nemzetközi Történelmi Íjászverseny  a „Nógrád Íjásza“ címért és a „Füleki Vár Védője“ rangért a Füleki Farkasok szervezésében ennek ellenére megrendezésre kerül a korábbi tervek szerint. A történelmi fegyverek kedvelői a http://www.sla3d.sk weboldalon jelentkezhetnek az íjászversenyre. 

 

Bővebben: A Füleki Várjátékok idén nem valósul meg, az íjászverseny igen

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.