• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

mestianska modaA Füleki Vármúzeum a 2014-es turistaidényt két, hasonló tematikájú kiállítással nyitja. A várlátogatók március 14-től május 11-ig a Gömör-Kishonti Múzeum „Polgári női divat a 19. században“ c. kiállítása mellett megismerkedhetnek Erdély népviseleteivel is a Konthur Mária magángyűjteményéből származó válogatás segítségével. A szezonnyitó kiállítások március 14-én 16:00 órától nyílnak a vár Bebek-tornyában. 
A rimaszombati múzeum kiállítása a 19. század polgári divatkultúráját mutatja be a nagy francia forradalom kitörésétől az első világháborúig. A tárlat a Betléri Múzeum és a rozsnyói Bányászati Múzeum együttműködésével jött létre, kurátora dr. Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum történésze. kroje sedmohradskaCélja a női polgári öltözködés és a hozzá tartozó divatkiegészítők bemutatása az egyes történeti korszakokon keresztül. A XIX. században számos korábbi stílusból merítettek az emberek, mint az ókor, a gótika, a reneszánsz, a barokk, a rokokó, de az egzotikus Távol-Kelet is nyomot hagyott a hölgyek megjelenésén. Virágkorát élte a historizmus, melyben különböző korok stíluselemei vegyültek egymással. Magyarországon emellett a tradicionális díszmagyar viselet is nagy népszerűségnek örvendett. A korabeli öltözékek és kellékek többsége már csupán múzeumban látható, némely darab azonban a mai napig a női ruhatár részét képezi.
Az erdélyi népviseletet bemutató kiállítás tárgyai Konthur Mária, erdélyi származású, Németországból Magyarországra települt előadóművész és zenetanár magángyűjteményéből származnak. A több száz darabból álló kollekció több mint 40 év gyűjtőmunkájának eredménye. Megtalálhatóak benne a székelyföldi, kalotaszegi, gyimesi és moldvai csángó viselet elemei is, melyek mellett erdélyi szőttesek, szedettes és varrottas kézimunkák, valamint Korond jellegzetes kerámiái is bemutatásra kerülnek.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.