• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2024. 3. 28., Fülek


Fülek várost ezentúl digitális városkalauz segítségével ismerhetik meg a látogatók. Az innovatív szolgáltatás lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék a település múltját, valamint régmúltbeli és jelenkori eseményekhez kötődő történeteit. Az alkalmazás három nyelvi változatban működik.
A digitális városkalauz, amelyet a Füleki Vármúzeum hozott létre a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet együttműködésével, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Régiófejlesztési Ügynökségének 5.000 euró összegű pénzügyi támogatásával, a térképes navigáció mellett mintegy húsz történelmi helyszínről közvetít információkat a hazai és a külföldi turisták számára.
A mobiltelefonos alkalmazás integrált térképpel rendelkezik, melynek köszönhetően a felhasználók könnyen megtalálhatják az objektumokat az applikáción belül, ugyan úgy, mint az azokhoz kötődő szöveges és képes tartalmat, amely a füleki vár egyes pontjain, illetve a város közel húsz történelmi épületén és jelentős helyszínén elhelyezett QR-kódokkal érhető el. A várban öt olyan helyen vannak QR-kóddal ellátott információs táblák elhelyezve, ahonnan a város minden figyelemreméltó nevezetessége látható. A kisebb méretű panelek közvetlenül az épületeken találhatók, például a Városi Honismereti Múzeumnak otthont adó Vigadó homlokzatán, a városi parkban, vagy a református templom és a II. világháborús betonbunker közelében.

Az alkalmazás használata ingyenes, „melynek bővítésén tovább dolgoznak a múzeumi kollégák, és a következő évtől, a vár állandó kiállítása audioguide segítségével is megtekinthetővé válik, mely szintén az applikáció része lesz. Egy másik támogatásnak köszönhetően a Bebek-toronyban Wi-Fi hálózat lett kiépítve, amelyet a digitális vezető használatakor is igénybe vehetnek a látogatók, és nem kell meríteniük mobiladataikat” – mondta el Krahulec Tomáš, a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója.
„A QR-kód leolvasása után a turisták szlovák, magyar és angol nyelvű információkhoz juthatnak hozzá az adott nevezetességet illetően, melyeket jelenkori és történelmi fotók, valamint néhány rövid videófelvétel egészít ki” – fejtette ki Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatónője.
Az alkalmazás előnye, hogy lehetőséget nyújt mindenki számára egyénileg megismerni a várost, a látogatóknak leginkább megfelelő, saját üteme szerint.
„Nagyon örülök, hogy számos, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Régiófejlesztési Ügynökségének támogatási rendszere által megvalósuló fejlesztés a várakban elérhető szolgáltatások színvonalának javítására és azok bővítésére irányul. Érdekünk, hogy a történelmet figyelemfelkeltő módon hozzuk közelebb a nyilvánossághoz, és a digitális városkalauz-projekt pontosan ezt a célt szolgálja” – nyilatkozott Beljak Ján, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat alelnöke.
Amennyiben az ideérkezők a város több, esetleg minden kijelölt nevezetességét meg szeretnék tekinteni, éppen az integrált térképes mobilalkalmazás lesz számukra a legmegfelelőbb, amely elkalauzolja őket a kiválasztott látnivalókhoz. „Azoknak, akiknek bármilyen oknál fogva nincs lehetőségük, kedvük, erejük vagy idejük személyesen ellátogatni az egyes helyszínekre, rendelkezésre állnak a QR-kódos információs táblák közvetlenül a vár területén“ – magyarázta Fülek város polgármestere, Agócs Attila.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.