• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

 100_rokov_zboru

A Pro Kultúra Füleki Férfikar tavaly ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját, s ezzel egyidejűleg megjelent a kórus történetét felölelő, a kiállítás címével azonos nevű kiadvány is. Szerzői Puntigán József és az énekkar tősgyökeres tagja, Jakab József. A könyv bemutatójára és a méltó jubileumi ünneplésre a járványügyi intézkedések miatt egy évvel később került sor, valamint a szóban forgó kiállítás is csak idén valósul meg.

 

A férfikar 1920-ra datálja megalakulását, azonban kevesen tudják, hogy városunkban már 1883-ban megalakult egy kórus a Füleki Ipartestület keretében, mely Füleki Iparos Dalárda néven működött. A Dalárda utódja, a ma működő férfikar elődjének tartott füleki Magyar Dalkör 1920. december 5-én alakult meg. Kezdeményezője id. Mocsáry Pál, Cebrián gróf uradalmi használója volt, aki szerette a zenét és zenészként, hegedűsként is jeleskedett. Ő lett a Magyar Dalkör első elnöke, karnagya pedig Benkó János, tanító. A kiállítás terjedelmes szöveges ismertetője bemutatja a férfikar eseménydús történetének jelentősebb mérföldköveit, továbbá betekintést nyújt a társulat szervezeti változásaiba és számottevő tagjainak életébe. A látogatók a dalkör sikeres szerepléseit bizonyító serlegeket, díjakat, valamint zászlókat és pillanatképeket tekinthetnek majd meg a tárlaton.

 

            Kevés olyan egyesületet találunk, amely ilyen múlttal rendelkezik. Arra a kérdésre, mi a hosszan működő közösség titka, Fehér Miklós, a kórus jelenlegi karnagyának szavai adhatnak választ: „Csak a boldogság képes éveket, évtizedeket átívelni az emberi kapcsolatokban. Csak a boldogság képes összekapcsolni egymásnak idegen embereket, eltérő szokásokat, megkülönböző értékítéleteket egy közösséggé. A boldogság és a siker. A Pro Kultúra Füleki Férfikar tagjait is ez az építőanyag tartja össze.“ Amennyiben szeretnének betekintést nyerni városunk egyik legnagyobb múltú közösségének életébe, látogassanak el a kiállítás megnyitójára, amelyre 2021. október 6-án, 16:30 órakor kerül sor a füleki Városi Honismereti Múzeumban. A tárlat 2021. november 21-ig lesz megtekinthető. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A kiállításmegnyitóra való belépés csupán a Covid19 ellen teljesen beoltott személyek számára lesz lehetséges.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.