• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

Az immár három évtizedes múlttal rendelkező Palóc Napok és Füleki Városnapok elnevezésű hagyományos rendezvény keretén belül nyílik meg Bialová Jana festőművész, grafikus, könyvillusztrátor és tanár önálló kiállítása. Az elénk táruló képzőművészeti válogatás az alkotó kerek jubileuma alkalmából jött létre. A bemutatott képek a szerző mélységbemenő világlátását tükrözik, amelyet ő az álmok és a valóság határán ábrázol.

A turócszentmártoni származású képzőművész a körmöcbányai Iparművészeti Szakközépiskola restaurátor szakán tanult, majd a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskola grafikusképző szakán folytatta tanulmányait, az ismert illusztrátor, Kállay Dušan professzor szabad grafikát és könyvillusztrációt oktató szakmai műhelyében. Néhány évet a losonci művészeti alapiskolában tanított, majd 2001-től egészen a mai napig a Füleki Művészeti Alapiskola pedagógusaként tevékenykedik. 

Munkája során legfőképpen az akrilfestés és linómetszet festészeti és grafikai technikákat alkalmazza, de textíliákkal is foglalkozik, legyen az ruhadarab, vagy textilékszer. Damjanovová Katarína művészettörténész és egyben a kiállítás kurátora a következőképpen vélekedik az alkotóról: „Alkotásaiba sok fantáziát és érzelmet visz. Kép képet követve bontakoznak ki a szerző gondolatmenetei, élményei, mindennapi életének történetei, titkos kívánságai és vágyai. Szimbólumokban gazdag, sajátos művészi nyelvet fejlesztett ki. Festészeti stílusa nőiesen kifinomult és kidolgozott a legapróbb részletekig. A legtöbb felhasznált szimbólum jelentése általánosan ismert, vagy könnyen olvasható. A továbbiak értelme rejtve marad egészen addig, amíg nem engedjük, hogy a szerző képzelete, költői történetei és felnőtteknek szóló stilizált meséi vezessenek.” Művészi tevékenysége keretében számos prózai és költői művet illusztrált, könyvillusztrációit megtaláljuk például Mikolášová Katarína írónő műveiben, illetve gyermekirodalmi kiadványokban. Ezen felül együttműködik az Apropó helyi színjátszó csoporttal, akik számára színházi díszleteket készít, valamint oktatóként rendszeresen részt vesz nemzetközi táborokban. Bialová Jana művészi karrierje során számos díjat nyert már. Alkotásai néhány társas, illetve számos egyéni kiállításon kerültek már bemutatásra, túlnyomórészt Szlovákiában és a környező országokban, de eljutottak Angliától Belgiumon, Hollandián, Izlandon, Tunézián, Litvánián és Dánián keresztül egészen Japánig, ahol magángyűjtők tulajdonába kerültek.
A kiállítás megnyitójára 2021. augusztus 12-én, 16:30 órakor kerül sor, és a tárlat szeptember 21-ig látogatható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.