• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Információs Központ

Városi Könyvtár

 

Szlovák Művészeti Alap – 5.4.2 Gyűjteménygondozás

„Történelmi dokumentumok, fényképek, képeslapok és archív filmek állagmegóvása”

A Füleki Vármúzeum 2007-es alapítását követően feltérképezte és gyűjteni kezdte a város és a környék múltját megörökítő korabeli fényképeket, képeslapokat és iratokat. Az intézmény a Városi Honismereti Múzeum jogutódjaként átvette annak gyűjteményeit, számos ilyen jellegű tárggyal. A Muzeológiai Kabinet javaslatára, új belső szabályzatot adott ki a dokumentáció kezelésére vonatkozóan, majd megkezdődött egy saját, új gyűjtemény kialakítása. Ebbe épülnek be fokozatosan az egykori Városi Honismereti Múzeum gyűjteményi tárgyai is.

Bővebben: „Történelmi dokumentumok, fényképek, képeslapok és archív filmek állagmegóvása”

A Szlovák Művészeti Alap – 5.2.2 A múzeumok gyűjteménygyarapítása

„Egyedi áttört faragással díszített palóc lóca megvásárlása”

A Füleki Vármúzeum regionális jellegű múzeum, melynek feladata az egykori Füleki járás természeti és társadalmi fejlődésének teljes értékű dokumentálása. Az intézmény jellege honismereti, s a füleki vár, valamint Fülek város történelmének feltérképezésére szakosodott. Mivel a város az ún. „Palócföld” területén helyezkedik el, múzeumunk azon kevés létesítmények közé tartozik, melyek a palócok életével összefüggő kulturális örökség megőrzésével foglalkozik.

Bővebben: „Egyedi áttört faragással díszített palóc lóca megvásárlása”

Szlovák Köztársaság Kormányhivatala Kisebbségi Kultúrák Program 2017; Besztercebányai Megyei Önkormányzat

„XVIII. Füleki Történelmi Várjátékok és Történelmi Íjászverseny”

Miként az elmúlt években már hagyománnyá vált, idén is megrendezésre kerültek a Füleki Történelmi Várjátékok és a Történelmi Íjászverseny.

 

Bővebben: „XVIII. Füleki Történelmi Várjátékok és Történelmi Íjászverseny”

 

kohary-pt-kozadakozas

A KOHÁRY PT KÖZADAKOZÁST szervezaz utolsó füleki várkapitány, II. Koháry István szobrának felállítására, kártyák árusításával a Nógrádi Turisztikai Információs Központban (a Füleki Vármúzeum épülete, Várfelső utca 14., Fülek),
melyek értéke darabonként 5 EURÓ, vagy önkéntes pénzadománnyal 2017. 07. 01-től 2018. 06. 30-ig az alábbi számlára: SK29 5200 0000 0000 1747 7091.

Előre is köszönjük a segítséget!

A Füleki Vármúzeum már több éve foglalkozik pályázatírással, amely célja a műemlékvédelem, a gyűjteménygyarapítás és gondozás, valamint a tudományos és kutatómunka finanszírozása. Idén, a Szlovák Művészeti Alap felhívásaira reagálva, három múzeumi tervezetünk nyert anyagi támogatást.fpu

 

Bővebben: A Füleki Vármúzeum pályázatai