• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Információs Központ

Városi Könyvtár

 

Ásványok nagyító alatt

A Füleki Vármúzeum és a KassaiKelet-szlovákiai Múzeum szeretettel meghívja Önöket az „Ásványok nagyító alatt” c. kiállítás megnyitójára, amelyre 2017. május 20-án kerül sor a füleki Városi Honismereti Múzeum kiállítótermében. A tárlat 2017. augusztus 4-ig lesz látogatható.

      Az ásványok mindig is elengedhetetlen részei voltak az ember mindennapi életének, és nagyban hozzájárultak társadalmunk fejlődéséhez. Nemcsak az ékszerkészítés kulcsfontosságú alapanyagát képezik, de az élelmiszeriparban és egyéb iparágakban is igen használatosak. A kiállítás Szlovákiából, Csehországból és a világ legismertebb lelőhelyeiről származó ásványok és kristályok széles skáláját mutatja be. Célja az élettelen természet sokszínűségének megismertetése és megközelítése a maga természetes szépségében. A szemléltető bannerek segítségével ismereteket közvetít az ásványok keletkezéséről, előfordulásáról és az alapvető kristályalakokról, de egyaránt ad magyarázatot a kérdésre, miért olyan változatosak és szimmetrikusak az ásványok. 

       A kiállítás elénk tárja az elsőként Szlovákiában azonosított ásványokat. Különös hangsúlyt fektet a kvarc számos változataira (kristály, ametiszt, füstkvarc), a színpompás opál szépségére és a legértékesebb nemesfém – az arany előállítására.

 

 

 

 

 

 

 

Achát  Albit  Ametyst
Aragonit  Barit  Chabazit

Azurit  Chalkopyrit  Krištáľ

Libethenit  Pyromorfit  Kermezit

Realgar  Drahy_opal  Opal

A fotók Ďuďa, R. - Ozdín, D.: Minerály Slovenska, 2012. című publikációjából származnak.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.