• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Információs Központ

Városi Könyvtár

 

A Novohrad-Nógrád Geopark J.SZ.T és a füleki Nógrádi Turisztikai és Információs Központ tisztelettel meghívja Önöket a Fülek - Füleki sziklák - kőkút - Bolgáromi bánya - Bolgárom - Fülek útvonalat bejáró vezetett gyalogtúrára, melyre 2019. március 30-án (szombat) kerül sor. A találkozó helyszíne és időpontja: 9.00 órakor a füleki Városi Művelődési Központ előtt.
Jelentkezés és további információk: Nógrádi Turisztikai Információs Központ irodája (Fülek, Várfelső utca 14., tel.: +421 (0)47-43-82-016, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy a Geopark Novohrad-Nógrád J.SZ.T. irodája (Fülek, Várfelső utca 14., mobil: +421 (0)917 646 551, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
A gyalogtúrára előzetes bejelentkezés szükséges legkésőbb 2019. március 29-ig!

2019. március 22-én Forgács Péterrel szervez író-olvasó találkozót a Füleki Vármúzeum. A füleki gyökerekkel rendelkező párkányi író a Madách Egyesület gondozásában megjelent Szuperhold c. novelláskötetét hozza el a helyi olvasóközönségnek. Az Irodalmi Szemle a múlt év decemberében mutatta be a könyvet a Pozsonyi Magyar Intézetben, és azóta nagy érdeklődés övezi a szakmabeliek és az olvasók körében egyaránt.
Az eredetileg matematika-fizika szakos középiskolai tanárnak igen széles az érdeklődési köre, ezért csak néhány éve kezdett el komolyabban foglalkozni az írással. 2013-ban elvégezte a Magyar Író Akadémia szépíró mesterkurzusát, azóta Háy János és Turczi István írószemináriumait látogatja. Kisprózái több díjat is kaptak, többek között ezeket gyűjtötte egybe első kötetében. Műveivel számos irodalmi pályázaton ért el rangos helyezést (2014 - Zeusz Papucsa – 1. díj, 2015 - Nabokov és én – fődíj, 2016 - Pegazus - Grendel Lajos védnöki különdíja, 2017 - Arany Opus fődíj). 2017-ben Családfa című novellája nyerte az Álljon meg egy novellára! c. pályázat közönségdíját, valamint a szakmai zsűri döntése alapján művével találkozhattak az utazók a budapesti megállókban is. Magyarországi és hazai irodalmi lapokban, illetve portálokon publikál. A most bemutatásra kerülő Szuperhold-on kívül, tavaly decemberben a szerzőnek megjelent egy másik könyve is, a kiskamaszoknak szóló Fadrusz c. „pozsonyi mese” (Pozsonyi Kifli Polgári Társulás).

A találkozóra 17:30 órától kerül sor a Füleki Városi Könyvtárban. A szerzővel Mizser Attila, az Irodalmi Szemle főszerkesztője beszélget. A szervezők szeretettel várnak minden kedves irodalomkedvelőt!

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Szászi Zoltán 2018-ban megjelent „Séta vidéken” című esszékötetének bemutatójára. A gazdagon illusztrált kötet a dél-szlovákiai térség Almágytól Zemplénig terjedő részét mutatja be. A földrajzi és történelmi útikalauzként jellemezhető kiadvány a vidék személyes bejárásának, feltérképezésének szemléltető és tartalmas kimenetele.

A szerzővel Mizser Attila beszélget 2019. március 8-án, 17:30 órakor a Füleki Városi Könyvtárban.

A Füleki Vármúzeum a Koháry és a Coburg családokkal foglalkozó új szakmai kiadványainak bemutatása

(A Füleki Vármúzeum sajtóközleménye)

Február 27-én 16:30 órai kezdettel kerül bemutatásra a Füleki Vármúzeum két újonnan megjelent szakkiadványa a Füleki Városi Hivatal üléstermében. „A Koháry és a Coburg család emlékezete Barstól Gömörig” című kétnyelvű konferenciakötet a múzeum Discussiones Filekienses c. kötetsorozatának második részeként került kiadásra. A tanulmánykötet, mely tíz aktualizált, kibővített és időrendben kapcsolódó értekezést tartalmaz, az említett családok legismertebb képviselőinek életével, a hozzájuk fűződő alkotásokkal, műtárgyakkal és műemlékekkel foglalkozó levéltári, műemléki, történelmi, illetve irodalomtörténeti kutatások legújabb tudományos eredményeit mutatja be. A tanulmányok, melyek a Koháry és a Coburg családok történetét dolgozzák fel a 17. század felétől napjainkig a Barstól Gömörig terjedő területen, eredeti nyelven jelennek meg a konferencia másik nyelvére fordított összefoglalókkal. A kötetet, melynek kiadását közforrásból a Szlovák Művészeti Alap támogatta, a szerkesztők, Agócs Attila, PhD. és Komjáti Zoltán Igor, PhD. mutatják be.

 

Bővebben: A Füleki Vármúzeum új szakmai kiadványainak bemutatása

A Füleki Vármúzeum meghívja olvasóit és minden kedves érdeklődőt a 2019. február 26-án, 17:00 órai kezdettel megvalósuló író-olvasó találkozóra, Jozef Banáš szlovák íróval.

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár mindenkit a A Regionális Történelem Barátainak Köre 2018 évi tanulmánykötet bemutatására és Titton Viktória: Régészeti kutatások és leletek Fülek város területén c. előadása, amelyre 2019 január 25-én, 16:30 órakor kerül sor a Füleki Városi Könyvtárban. A tanulmánykötetet Mišo Šesták, társszerző mutatja be.

Az esemény szlovák nyelven zajlik.

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a következő író-olvasó találkozóra, melynek vendége az oknyomozói munkásságáról híres riporter és író, Soltész Árpád. A találkozóra január 18-án, 16:30 órakor kerül sor a Városi Könyvtárban. A beszélgetés témája a szerző új, a jelenkori politikai ügyekre és napjaink erkölcsi értékeire fókuszáló könyve lesz.

Egy évvel ezelőtt, 2017. decemberében indította el a Füleki Vármúzeum a 2. világháború helyi eseményeinek feltérképezését. A folyamat a várhegy alatti légoltalmi óvóhely történetének felkutatásával vette kezdetét, és első kimenetele a folyosók nyilvános bemutatása, valamint azok korabeli tárgyakkal és tartalmas ismertetőtáblákkal való berendezése volt.
A kutatás következő lépéseként egy dokumentumfilm készült, amely füleki szemtanúk történetein keresztül és korabeli dokumentumok segítségével tesz tanúbizonyságot a 2. világháború helyi történéseiről. A film célja, hogy hiteles képet alkosson az említett időszakról és lehetőséget adjon a város idős lakosai emlékeinek megörökítésére. A 13 fejezetből álló film betekintést nyújt a kisváros 1938 és 1945 közötti életébe, bemutatja a dél-szlovákiai területek 38-as visszacsatolásának következményeit, a közelgő háború hírével való szembesülést, a német megszállást, a helyi zsidók elhurcolását és a város szovjet felszabadítását, különös hangsúlyt fektetve 1944 karácsonyára, amikor a lakosság a front átvonulása miatt az óvóhelyeken töltötte az ünnepeket. Érdekesek és meghatóak a személyes visszaemlékezések arról, hogyan élte meg a helyi lakosság a különböző nemzetiségű – megszálló, illetve felszabadító – seregek katonáival való találkozást, együttélést.

A „44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér” című film vetítésére 2018. december 17-én, 16:30 órakor kerül sor a Füleki Városi Könyvtárban. A film végén elhangzik a „Minden elmúlik egyszer...” c. dal átdolgozása, melynek szerzője „BenC”. A magyar nyelvű, szlovák feliratokkal ellátott dokumentumfilm rendezője Mesiarik Marian.

Plakát

A Novohrad-Nógrád Geopark J.SZ.T és a füleki Nógrádi Turisztikai és Információs Központ tisztelettel meghívja Önöket a Fülek - Felső Bába - Nagy-Hargics - Rátka - Fülek útvonalat bejáró vezetett gyalogtúrára, melyre 2018. november 17-én (szombat) kerül sor. A találkozó helyszíne és időpontja: 8.30 órakor a füleki Városi Művelődési Központ előtt.

Jelentkezés és további információk: Nógrádi Turisztikai Információs Központ irodája (Fülek, Várfelső utca 14., tel.: +421 (0)47-43-82-016, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy a Geopark Novohrad-Nógrád J.SZ.T. irodája (Fülek, Várfelső utca 14., mobil: +421 (0)917 646 551, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A gyalogtúrára előzetes bejelentkezés szükséges legkésőbb 2018. november 15-ig!

PlagátIzgalmas témájú előadással várja a Füleki Vármúzeum a könyvbarátokat és minden kedves érdeklődőt. 2018. november 9-én kerül sor Szomolai Tibor – A klán című könyvének bemutatójára, amely a dunaszerdahelyi maffiához kapcsolódó eseményeket és médiahíreket dolgozza fel, illetve tárja a nyilvánosság elé.
A történetben a Pápay-klán tagjai vonulnak fel politikusok és egyéb befolyásos emberek mellett, akik mindannyian hozzájárultak egy szebb jövőre érdemes ország sorsának megpecsételéséhez. „A klán” egy gengszter-krimiként jellemezhető olvasmány, amely egyben szórakoztatja, sokkolja és elbűvöli az olvasót. „Sokan óva intettek ennek a könyvnek a megírásától“ – mondta el a szerző, aki a majd 20 éve történt, megrendítő események után a visszaélésekkel és botrányokkal teli, hazai politikai hátteret igyekezett felvázolni. A könyvben a társadalomban és a médiákban szereplő embereket érintő történetekkel találkozunk, bár ezek valóságtartalma csak nehezen állapítható meg. A világhálón megjelent írásokból kiderül, hogy a regényben is nagyon sok durvaság van, ám a valóság ennél jóval borzalmasabb volt.
Az izgalmasnak ígérkező bemutató 17:00 órától valósul meg a Füleki Városi Könyvtárban. A helyszínen megvásárolható lesz a szerző mindhárom eddig megjelent regénye – a Felvidéki saga, a Fáklyavivő és A klán –, melyek közül az utóbbi már jelenleg is kölcsönözhető az intézmény gyűjteményéből.
Felhasznált forrás: http://www.konyvklub.sk/klan

 

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.